Alenka v říši divů = Tereza in Oslo
Sladká i místy hořkosladká kniha Šlehačková oblaka od blogerky Terezy Salte, holky z Ořechovky, která se rozhodla odstěhovat za svým snem do Norska. Je to jen další blog v řadě, který se trochu poupravil a vydal knižně? Ne tak docela.
Tohle čtení má duši. Hlavní kouzlo knihy spočívá v tom, že vám autorka otevírá dveře do vlastního života a nabízí pravdivý příběh, který je o plnění snů, i těch tajných, hledání cesty a překonávání překážek. Přijímačky na vysněnou střední i na vzdálenou vysokou, drsné tréninky gymnastiky, seznámení s princem na bílém koni, stěhování do nádherné země, nejistota při hledání práce i odloučení od rodiny, a to vše zabalené do šlehačky. Kniha je jasný důkaz, že cesta ke snům je trnitá, dlouhá a vyčerpávající, ale splnit si je není nemožné. Spolu s Terezou si pak nakonec řeknete, že je dobře, když se k nim musíte probít.
Kromě toho mě naprosto pohltil popis Afriky, Keni, a také vzpomínání na mámu. Mátl mě chaos v časové ose - někdy jsem nedokázala přesně určit, co bylo v jejím životě dřív, co bylo paralelně a jak se to prolínalo. Pokud se rozhodnete, že si knihu pořídíte, počítejte s tím, že je psaná sladce, hodně sladce. Jinak je zcela ideální pro zachumlání pod dekou, horký čaj a knihu do ruky.
Neodolala jsem a vypsala jsem si pár citací a postřehů, které mě zaujaly a přinutily na chvíli přemýšlet o životě a štěstí.
“A tenkrát jsem si uvědomila, že hroutit se z neúspěchu je hloupost. Naopak byste se měli radovat. Neúspěch může totiž váš život přetočit právě tam, kam si to podvědomě přejete, ale zatím na to nemáte odvahu. A to je tak osvobozující pocit.”
“Naučila jsem se najít štěstí v maličkostech. Ve voňavých parcích. V rozpuštěném cukru ledové kávy. V červené rtěnce, kterou jsem náhodou našla pohozenou v kabelce… v malých překvapeních. A v každém novém dnu, který jsem chtěla prožít naplno.”
“To, co doopravdy potřebujeme, je si jen uvědomit, že šťastní můžeme být za jakékoliv situace. Ať se děje co se děje. A záleží to jen a jen na nás samotných.”
“Začala jsem znovu žít. John Erik mě pošťouchnul k tomu, abych si založila blog, protože jsem mu donekonečna vyprávěla, jak moc miluju psaní. A já se jednoho odpoledne rozhoupala. Skrz blog TerezaInOslo a maličkosti běžných dní jsem se snažila sama v sobě zase najít tu dřív usměvavou, energickou a šťastnou bytost, která se mi pořád někde schovávala…”
Taky jsem si půjčila jednu radu do společného soužití v manželství, a to abychom nikdy (!) neusínali, aniž bychom se po hádce usmířili, tedy zády k sobě. A pak taky prima doporučení pro případ, že bych se vydala na sever: “Tak až někdy budete plánovat svůj výlet do Norska, vzpomeňte si na sedmnáctého května. Bude to jeden z těch dní, na který jen tak nezapomenete.“ Oslava norského národního dne, to si musíte dát párek v bramborové placce zvané lomper a točenou vanilkovou zmrzlinu ponořenou do kakaa.
A protože Tereza pracovala v kavárně, padla i jedna zajímavá kvízová otázka:
Jak se připravuje cortado? Víte to?
Jedná se o espresso (malou silnou kávu) s malým množstvím horkého mléka a servíruje se v šálku na espresso.
“Práce v kavárně mě naučila víc, než bych si kdy myslela. Vedle toho, že jsem díky drobným konverzacím za pár týdnů zvládla základy norštiny, malovat srdíčka do pěny, tajné recepty na francouzské laskominy a kávový rituál, mě naučila především chtít.”
Zpět na seznam článků